Pinocchio

CARLO COLLODI [1826–1890], egentligen Carlo Lorenzini, föddes i Florens som det äldsta av elva barn. Under Italiens enande grundade han flera satiriska tidskrifter som alla censurerades. Efter att ha lämnat journalistiken översatte Collodi franska sagor till italienska för att sedan börja skriva egna berättelser. Pinocchio [Le avventure di Pinocchio, 1883] är hans mästerverk och mest älskade bok.

Titel: 
Pinocchio
Översättning: 
Elisabeth Jörgensen
Originaltitel: 
Le avventure di Pinocchio
Bandtyp: 
Kartonnage
Genre: 
Barn, Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2024-06-18
Antal sidor: 
192
ISBN: 
978-91-7645-467-1 [kart]
978-91-7645-468-8 [e-bok]

Carlo Collodi • Pinocchio

Trädockan Pinocchio drömmer om att bli en riktig pojke. Han är snäll men olydig och lat, och har ofta dåligt omdöme. Dessutom växer hans näsa varje gång han ljuger. Snart lämnar Pinocchio sin skapare – den fattige dockmakaren Gepetto – för att ge sig ut på äventyr. Han hamnar ständigt i knipa, men förändras gradvis när han inser att han måste ta ansvar för sina handlingar. Och när den goda fen lovar Pinocchio att han kan bli en riktig pojke om han bara anstränger sig vet han vad han måste göra.

Berättelsen om Pinocchio är en av världslitteraturens mest berömda och älskade barnboksklassiker. I och med Disneys filmatisering 1940 fick den en orubblig plats i den bredare populärkulturen. Denna utgåva innehåller Carlo Collodis ursprungliga berättelse om Pinocchio, med Roberto Innocentis underbara illustrationer i färg.

I översättning av Elisabeth Jörgensen.

 

ROBERTO INNOCENTI [f. 1940] är en av Italiens mest framstående barnboksillustratörer. Han har vunnit en lång rad priser för sina illustrationer, och tilldelades 2008 Hans Christian Andersen-priset för sina bidrag till barnbokslitteraturen. Innocentis illustrationer till Pinocchio betraktas som ett av hans mästerverk.