Orons bok

FERNANDO PESSOA [1888–1935] var en portugisisk poet och litteraturkritiker, och en av 1900-talets mest betydande litterära personligheter. Han skrev inte bara under eget namn utan arbetade med en rad olika så kallade heteronymer, för att ge röst åt olika författartemperament. Vid Pessoas död hade endast en mycket liten del av hans litterära produktion givits ut och hans stora ryktbarhet vilar framför allt på den omfattande postuma utgivningen.

Titel: 
Orons bok
Översättning: 
Örjan Sjögren
Originaltitel: 
Livro do Desassossego
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2023-08-25
Antal sidor: 
480
ISBN: 
978-91-8023-937-0 [inb]
978-91-8023-938-7 [e-bok]

Fernando Pessoa • Orons bok

Orons bok är modernisten Fernando Pessoas mest kända verk och en av 1900-talets stora litterära bedrifter. Detta postuma mästerverk, ett porträtt av staden Lissabon och dess porträttör, består av hundratals textfragment som till formen rör sig mellan dagbok, prosalyrik och korta berättelser. Här finns utsökta melankoliska betraktelser, skildringar av själstillstånd, drömmerier, såväl som grubblerier om kärlek, moral och kunskap. Även om det inte rör sig om någon regelrätt dagbok finns här genomgående en ton av förtrolighet, men det är en förtrolighet och en röst som aldrig finner ro.

Orons bok publicerades första gången på portugisiska 1982, fyrtiosju år efter Pessoas död. Denna nya svenska utgåva innehåller många aldrig tidigare översatta texter, och verket som helhet presenteras här för första gången i kronologisk ordning, i översättning av Örjan Sjögren.