New York-dagboken

PER BJURMAN [f. 1967] är journalist, krönikör och Aftonbladets utsände på Manhattan sedan 2005. I över tre decennier har han bevakat musik, NHL och amerikansk politik. Han anser för övrigt att »New York City Serenade« är Bruce Springsteens allra största stund.

Twitter

Titel: 
New York-dagboken
Författarporträtt: 
Thomas Nilsson
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Omslagsbild: 
Thomas Nilsson
Bandtyp: 
Danskt band
Genre: 
Reportage, Samhälle & Politik
Utgivningsdag: 
2021-01-25
Antal sidor: 
160
Format: 
135 x 210 mm
ISBN: 
978-91-7893-788-2 [db]
978-91-7893-789-9 [e-bok]

Per Bjurman • New York-dagboken

You can’t put your arms around a memory, heter det i Queens-sonen Johnny Thunders mest klassiska singel. Men när New York under våren 2020 drabbas av coronaviruset är det exakt vad korrespondenten Per Bjurman måste göra.

Av vad som en gång definierade Manhattan – Elaine’s, Studio 54, Ramones, Basquiat, CBGB’s, Epsteins hedgefonder och King Henrik – återstår bara isolering och tomma gator. När George Floyd några månader senare kvävs till döds drabbas staden av de kraftigaste kravallerna på ett halvt sekel. Och runt hörnet väntar ett presidentval som inte liknar något annat.

New York-dagboken är en direktrapport från händelsernas centrum och samtidigt en kärleksförklaring till en stad och epok som – kanske – inte längre existerar. En mångårig cityslicker hamnar i lockdown. Inne i lägenheten på 48:e våningen hittar han en ny stilistisk formtopp.

"Rasande bra läsning" Mats Olsson
 


"Det är litterärt och elegant och vackert." Södra Dalarnes tidning