Albert Cossery föddes 1913 i Kairo i en kristen medelklassfamilj. Han fick sin utbildning i franska skolor och skriver på franska. 1945 flyttade denna författare och dandy in i det hotellrum på Hôtel la Louisiane i Paris 6:e arrondissement där han fortfarande bor. Människorna Gud glömde är debuten i ett sparsmakat författarskap. På sextio år har Cossery skrivit åtta böcker.

Läs ett smakprov...
Titel: 
Människorna Gud glömde
Översättning: 
Johannes Flinck
Originaltitel: 
Les hommes oublié de Dieu
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2005-11-01
Antal sidor: 
125
Format: 
132 x 200 x 18 mm
ISBN: 
978-91-88748-94-2 (inb)

Albert Cossery • Människorna Gud glömde

Människorna Gud glömde är en samling noveller som utspelar sig i Kairos slum: en brevbärare söker hämnd för den behandling han utsatts för av gatans befolkning, en plåtslagare är besatt av att få veta varför barberaren dödade sin hustru, en tiggarskola hotas av nya farliga idéer?

Albert Cossery befann sig mitt i det franska 1940-talet, i kretsen av bland andra Raymond Queneau, Boris Vian, Albert Camus och Jean-Paul Sartre. I denna debutbok spelar han ut hela sitt register: i ett färgrikt språk som liknar sagans blandas mänsklig värme med svartsyn och civilisationskritik, filosofiska betraktelser med konkreta beskrivningar av den sociala verkligheten.

När Människorna Gud glömde utkom i Frankrike 1940 väckte den stor uppmärksamhet, inte minst för sina beskrivningar av sjaskig sexualitet. Henry Miller såg till att den blev utgiven i USA.