Makten & härligheten

GRAHAM GREENE [1904–1991] är en av Storbritanniens största romanförfattare genom tiderna. Hans författarskap kan delas in i två verk, romankvartetten som kommit att kallas »den katolska romanens guldstandard«: Brighton Rock, Makten & härligheten, Hjärtpunkten och Slutet på historien – och de politiska romanerna, som kommit att tillhöra världslitteraturens mest klassiska spionthrillers: Hemlig agent, Den tredje mannen, Den stillsamme amerikanen, Vår man i Havanna och Den mänskliga faktorn. Graham Greene var vid två tillfällen – 1961 och 1967 – en av huvudkandidaterna till Nobelpriset i litteratur.

Läs ett smakprov...
Titel: 
Makten & härligheten
För/efterord: 
Niklas Wahllöf
Översättning: 
Erik Lindegren
Originaltitel: 
The Power and the Glory
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Klassiker, Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2020-11-23
Antal sidor: 
288
Format: 
135 x 210 mm
ISBN: 
978-91-7499-792-7 [inb]
978-91-7499-793-4 [e-bok]

Graham Greene • Makten & härligheten

Mexiko, 1930-tal. Efter revolutionen råder starka antiklerikala stämningar och i delstater som Tabasco är religionen i princip förbjuden. Kyrkorna är stängda eller nedbrända, präster jagas av polis, militär och paramilitär.

En av de sista i området som inte gett upp befinner sig på flykt från by till by, till fots eller på åsna. Över floder, förbi berg, genom skogar och vidsträckta fält. Hela tiden hack i häl rider den repressiva makten, ledd av en nitisk polislöjtnant som inte drar sig för att ta gisslan i de byar där prästen ryktas ha befunnit sig, och utan betänkligheter avrätta dem som envist håller munnen stängd.

Övertygelse och tvivel, ideal och krass, våldsam verklighet. I Makten & härligheten finns alla Graham Greenes stora teman; mot bakgrund av ett kargt landskap suddas gränserna mellan god och ond ut, och gråzonernas drama växer.

I svensk översättning av Erik Lindegren och med ett ny­skrivet förord av författaren och kritikern Niklas Wahllöf.

»Graham Greenes stora mästerverk.« | John Updike, The New York Review of Books