Lögnens pris: En handelsresandes död och Häxjakten

ARTHUR MILLER föddes 1915 i Brooklyn, New York och utbildade sig till journalist vid University of Michigan. År 1944 gjorde hans första pjäs fiasko på Broadway, men efter framgångarna med Alla mina söner [1947] och En handelsresandes död framstod han som efterkrigstidens viktigaste amerikanska dramatiker. Vid sidan av teaterpjäserna skrev han även romaner, filmmanus och essäer. Han avled år 2005.

Titel: 
Lögnens pris: En handelsresandes död och Häxjakten
Översättning: 
Sven Barthel & Pamela Jaskoviak
Originaltitel: 
Death of a Salesman & The Crucible
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Dramatik, Översatt
Utgivningsdag: 
2024-06-07
Antal sidor: 
272
ISBN: 
978-91-8063-175-4 [inb]
978-91-8063-176-1 [e-bok]

Arthur Miller • Lögnens pris: En handelsresandes död och Häxjakten

En handelsresandes död och Häxjakten är Arthur Millers två mest berömda pjäser, som fortfarande spelas över hela världen. I båda styckena krossas en man av fruktansvärda krafter: Willy Loman av den kapitalism som han har vigt sitt liv åt att tjäna och som har närt hans livslögn, John Proctor av vidskepelse och falska anklagelser under 1690-talets häxprocesser. I det puritanska Salem växer lögnerna om samröre med djävulen på ett sätt som leder tankarna till 1950-talets allomfattande kommunistjakt under senator McCarthy, och förloraren Willy Lomans kamp för att behålla värdigheten in i det sista blir en förödande kommentar till den amerikanska framgångsdrömmen.

En handelsresandes död hade sin urpremiär 1949 på Broadway i New York och gjorde författaren världsberömd. Häxjakten spelades första gången 1953 och möttes då av hård kritik. År 1956 dömdes Arthur Miller för trots mot kongressen när han vägrade namnge misstänkta kommunister. Lögnens pris samlar båda dessa pjäser i en volym, i svensk översättning av Sven Barthel respektive Pamela Jaskoviak.