SELMA LAGERLÖF [1858–1940] är ett av den svenska litteraturens största namn, översatt till 60 språk med verk som debutromanen Gösta Berlings saga [1891], Jerusalem [1901-1902], den Löwensköldska trilogin och den självbiografiska »Mårbacka-sviten«. Selma Lagerlöf var den första kvinnan i Svenska Akademien och den första kvinnliga Nobelpristagaren i litteratur [1909].
Selma Lagerlöf • Kejsarn av Portugallien
Berättelsen om den värmländske torparen Jan i Skrolycka och hans gränslösa faderskärlek är en av de mest storslagna i den svenska litteraturen. När Jans älskade dotter Klara Fina reser till Stockholm för att arbeta och betala av en skuld åt fadern blir hans saknad övermäktig och han förlorar sig i en fantasivärld, där han är kejsare av det lyckliga landet Portugallien. År efter år går han till ångbåtsbryggan och väntar på att dottern ska komma tillbaka, fast nu upphöjd till kejsarinna.
Som den kejserliga höghet han är – eller som traktens dåre – kan Jan bryta mot alla sociala skrankor, han sätter sig längst fram i kyrkan, uppvaktar en adelsman på födelsedagen och säger sanningar som ingen annan vågar formulera. Men när Klara Fina till slut återvänder blir hon förkrossad av hans galenskap och tar modern med sig därifrån.