Jordens fördömda

FRANTZ FANON föddes på Martinique i Västindien 1925. Efter att ha utbildat sig till psykiatriker i Frankrike deltog han i Algeriets befrielsekrig. Han var motståndsrörelsen FNL:s ambassadör i Ghana, men avled i USA 1961 – där han vårdades för leukemi – bara veckan efter att Jordens fördömda publicerades och samma dag som den beslagtogs i Frankrike.

Titel: 
Jordens fördömda
För/efterord: 
Shahram Khosravi
Översättning: 
Per-Olov Zennström
Originaltitel: 
Les Damnés de la Terre
Omslagsdesign: 
Markus Hedström
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Översatt, Sakprosa
Utgivningsdag: 
2022-01-19
Antal sidor: 
256
ISBN: 
978-91-8023-221-0 [inb]
978-91-8023-222-7 [e-bok]

Frantz Fanon • Jordens fördömda

Frantz Fanon skrev sin klassiska uppgörelse med kolonialismen mitt under kriget i Algeriet [1954–1962], där han själv aktivt tog del i motståndsrörelsens väpnade kamp. Jordens fördömda är en appell för en helt ny värld, en total revolution där de förtrycktas motvåld är en nödvändig väg till frihet. Fanon visar hur kolonialt förtryck och mentalsjukdom hänger ihop och diskuterar betydelsen av klass, ras, nationalism och våld.

Frihetskampen, menade Fanon, måste kombineras med att en ny, avkoloniserad kultur byggs upp. Befrielserörelser, gerillaarméer och politiska rörelser världen över har inspirerats av hans klara och ursinniga analys.

I svensk översättning av Per-Olov Zennström, med ett nyskrivet förord av Shahram Khosravi, professor i socialantropologi på Stockholms universitet.

»Århundradets viktigaste teoretiker inom rasism och kolonialism.« | Angela Davis

»Malcolm X, Eldridge Cleaver, Amiri Baraka och ledarna för de Svarta Pantrarna – samtligas texter visar hur djupt berörda de blivit av Frantz Fanon.« | Boston Globe