Hur ska det gå för Pinnebergs?

HANS FALLADA [1893–1947] var en tysk författare och räknas till en av 1900-talets stora. Till följd av en svår olycka vid sexton års ålder led han större delen av sitt liv av både fysiska och psykiska besvär. I en misslyckad duell, tänkt som ett maskerat självmord, dog en av hans närmsta vänner, Hanns Dietrich von Necker, varefter Fallada tillbringade långa perioder på olika mentalvårdsinrättningar. Hur ska det gå för Pinnebergs? är den första och mest berömda av Hans Falladas romaner.

Titel: 
Hur ska det gå för Pinnebergs?
Översättning: 
Gerd Bausch-Lilliehöök
Originaltitel: 
Kleiner Mann – was nun?
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Klassiker, Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2024-06-28
Antal sidor: 
352
ISBN: 
978-91-8094-456-4 [inb]
978-91-8094-457-1 [e-bok]

Hans Fallada • Hur ska det gå för Pinnebergs?

Emma är gravid i andra månaden och gifter sig med Johannes Pinneberger. Det är i början på 1930-talet, den ekonomiska krisen har slagit hårt mot Tyskland, och snart förlorar Johannes sitt jobb som bokhållare. Med hjälp av sin mamma får han anställning som säljare i ett varuhus i Berlin, men konkurrensen är stenhård. Kollegor ställs mot kollegor, och i ett desperat försök att nå den försäljning som krävs begår Johannes ett ödesdigert misstag.

Hur ska det gå för Pinnebergs? utkom första gången 1932. Med sina dramatiska beskrivningar av livet under åren efter börskraschen 1929 blev den en omedelbar framgång och har med tiden etablerat sig som en modern klassiker, inte minst på grund av sin skildring av Weimarrepublikens sista daga. Det var också en av de första romaner att återutges i Tyskland efter andra världskrigets slut. I översättning av Gerd Bausch-Lilliehöök.