Hemsökelsen på Hill House

SHIRLEY JACKSON [1916–1965] är en av världslitteraturens mest inflytelserika författare i skräckgenren. Hon föddes i San Francisco, men flyttade senare till New York. Shirley Jackson kom att ge ut sex romaner och lika många novellsamlingar. Mest berömda är romanerna Hemsökelsen på Hill House [The Haunting of Hill House, 1959] – som 2018 också adapterades till en hyllad tv-serie av Netflix – och Vi har alltid bott på slottet [We Have Always Lived in the Castle, 1962].

Titel: 
Hemsökelsen på Hill House
För/efterord: 
Jenny Lindh
Översättning: 
Inger Edelfeldt
Originaltitel: 
The Haunting of Hill House
Författarporträtt: 
Kolorering: Marina Amaral
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Omslagsbild: 
© Yolande de Kort / Trevillion Images
Bandtyp: 
Pocket
Genre: 
Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2021-01-21
Antal sidor: 
223
ISBN: 
978-91-7893-833-9 [poc]
978-91-7893-857-5 [e-bok]

Shirley Jackson • Hemsökelsen på Hill House

I åttio år har Hill House överblickat den lilla hålan Hillsdale. Därifrån ser det ståtligt och välbyggt ut. Men det finns något »osunt« med huset. Någonting rör sig i det, går längs med dess golv, någonting omänskligt, skändligt – ont.

Dr John Montague, en vetenskapsman som vill finna bevis för det övernaturligas existens, hyr det beryktade huset. Av tolv assistenter han velat få med sig anländer bara två: Eleanor Vance, en ung, tillbakadragen kvinna som flyr vardagen med sin handikappade mor, och Theodora, en excentrisk New York-konstnär. Med dem är också husets arvinge, Luke Sanderson, och på plats möter de husets förvaltare, paret Dudley, som vägrar vistas nära Hill House nattetid. Snart blir det klart för alla varför. Den som starkast påverkas är Eleanor. Som om huset ville henne något särskilt.

Shirley Jacksons Hemsökelsen på Hill House har kallats en av 1900-talets bästa spökromaner. 2018 gjorde Netflix en TV-serie i tio delar baserad på boken. Här i översättning av Inger Edelfeldt och med ett nyskrivet förord av DN-krönikören och bibliotekarien Jenny Lindh.

»Med sin skarpa blick på den mänskliga naturen, sin insikt i dess tilltrasslade insida och opålitliga varseblivning, lyckas hon skrämmas på riktigt.« Jenny Aschenbrenner, Svenska dagbladet

»En av 1900-talets viktigaste skräckromaner.« Stephen King

»En bok som skrämde mig som tonåring och fortfarande hemsöker mig.« Neil Gaiman

»Jag är helt mållös inför språket i denna bok.« Kafferatur