Hasse Ekman: Dandyn i Drömfabriken

MIKAELA KINDBLOM är filmkritiker och författare och har tidigare skrivit Våra drömmars stad – Stockholm i filmen och Den svenska drömfabriken – historien om Filmstaden i Råsunda.

Titel: 
Hasse Ekman: Dandyn i Drömfabriken
Författarporträtt: 
Daniel Fredholm
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Omslagsbild: 
Lennart Nilsson, 1953
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Biografier & Memoarer, Film, Radio & TV
Utgivningsdag: 
2021-01-20
Antal sidor: 
288
Format: 
135 x 210 mm
ISBN: 
978-91-7781-338-5 [inb]
978-91-7781-339-2 [e-bok]

Mikaela Kindblom • Hasse Ekman: Dandyn i Drömfabriken

Under nästan tre decennier var mästerregissören Hasse Ekman en fixstjärna inom svensk film. Ett kändisbarn vars personlighet pressats fram under mödor. En stilikon med enorm talang och arbetskapacitet. Dandyn från Artillerigatan, skolad i Hollywoods drömfabrik, höll under sitt liv en mäktig produktionstakt: fyrtiotvå filmer, fyrtionio manus, femtiotvå roller, två självbiografier, en roman, fyra giftermål, fem barn.

I den här boken hyllar filmhistorikern Mikaela Kindblom en lysande filmskapare, som själv betraktade sig antingen som ett bindestreck mellan fadern Gösta Ekman och sonen Gösta Ekman, eller ett ingenting i jämförelse med rivalen Ingmar Bergman.

Resultatet är sexton texter som närsynt och nyfiket går in i Hasse Ekmans filmvärld. Det här är en kärleksförklaring till mannen och filmskaparen Hasse Ekman, till livet och filmkonsten. Det är också den första större boken på svenska om Hasse Ekman, rikt illustrerad med fotografier ur hans liv och filmer.

"Engagerande och kunnig djupdykning i en av den svenska filmhistoriens främsta regissörer." Uppsala Nya Tidning