Halpin Fraysers död och andra noveller

AMBROSE BIERCE [1842–ca. 1914] var en amerikansk författare. Han deltog på nordstaternas sida under inbördeskriget och arbetade därefter som journalist i San Francisco, London och Washington. Främst skrev han noveller, och inte minst betraktas han som en av det amerikanska 1800-talets stora författare inom skräckgenren. 1913 befann sig Ambrose Bierce i Mexiko där han blev involverad i revolutionen och där han sannolikt avled något år senare (exakt dödsår har inte kunnat fastställas). Halpin Fraysers död och andra noveller är framtagen i samarbete mellan Modernista och Hastur förlag

Titel: 
Halpin Fraysers död och andra noveller
Översättning: 
Arthur Isfelt
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Novellsamling, Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2024-10-04
Antal sidor: 
304
ISBN: 
978-91-8094-446-5 [inb]
978-91-8094-447-2 [e-bok]

Ambrose Bierce • Halpin Fraysers död och andra noveller

1913 red Ambrose Bierce, 71 år gammal, ut i Mexikos vildmark och försvann spårlöst. Efter sig lämnade han legenden om sin bitterhet och oförsonlighet, samt ett författarskap som än i dag, över 100 år senare, talar till oss med mäktig stämma.

Med klassiker som »Halpin Fraysers död« – den mest berömda av hans noveller – »En händelse på Owl Creek Bridge«, »Chickamauga«, »Hundolja«, »Den fördömda varelsen« och »Moxons överman«, är han idag ett av de mest framträdande namnen i den amerikanska novellkonstens historia.

I denna utgåva samsas hans blodiga noveller om det amerikanska inbördeskriget med hans bitska och galghumoristiska satirer och nydanande och inflytelserika skräckberättelser: sammanlagt 35 noveller av mannen som H. P. Lovecraft kallade en av de stora amerikanska skräckförfattarna.

I översättning och med ett förord av Arthur Isfelt.