Gammal ost

ULF DURLING [f. 1940] är en svensk kriminalförfattare och psykiater. Tillsammans med bland annat Ulla Trenter och Jan-Olof Ekholm grundade han Föreningen Kriminalförfattare i Stockholm. 1971 debuterade han med pusseldeckaren Gammal ost, för vilken han belönades med Svenska Deckarakademins debutantpris.

Läs ett smakprov...
Titel: 
Gammal ost
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Deckare, Skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2020-09-22
Antal sidor: 
192
ISBN: 
978-91-7781-519-8 [inb]
978-91-7781-520-4 [e-bok]

Ulf Durling • Gammal ost

I ett låst rum på Lilla Pensionatet – beläget i en svensk småstad – hittas en död man, med en flaska chianti och en bit vällagrad ost framför sig på bordet.

De tre pensionerade deckarentusiasterna Johan Lundgren (före detta faktor), Efraim Nylander (legitimerad läkare) och Carl Bergman (bokhandlare) får nys om fallet och kan inte motstå att ge sig i kast med det. Var och en av dem lägger fram sin lösning på den förbryllande gåtan – grundad i deras mångåriga läsning av kriminalromaner – samtidigt som den inte alltför skarpsynte kriminalassistenten Gunnar Bergman försöker lösa fallet med mer etablerade, professionella metoder.

Ulf Durlings finurligt lekfulla kriminalroman Gammal ost gjorde succé, vann Svenska Deckarakadmins debutantpris när den först kom ut 1971, och är en av de verkliga svenska deckarklassikerna. 

»Ulf Durling har kommit på en av de mest pittoreska mordmetoder som någonsin prytt en deckare.« | Bo Lundin, GP