Förbländningen

ELIAS CANETTI var en tyskspråkig författare och kemist, född i Bulgarien 1905. Han flyttade tidigt till England och senare Österrike. Hans enda roman, mästerverket Förbländningen [1936], är sedan tidigare utgiven av Modernista. 1981 tilldelades han Nobelpriset i litteratur »för ett författarskap präglat av vid utblick, idérikedom och konstnärlig kraft«. Han dog i Schweiz 1994.

Läs ett smakprov...
Titel: 
Förbländningen
För/efterord: 
Fredrik Hertzberg
Översättning: 
Eva Liljegren
Originaltitel: 
Die Blendung
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Omslagsbild: 
© Ronit Bigal, 2010: »Body Scripture II«, mixed media, kalligrafi på foto, 37 × 24 cm
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Klassiker, Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2020-04-21
Antal sidor: 
544
Format: 
135 x 210 mm
ISBN: 
978-91-7781-501-3 [inb]
978-91-7499-247-2 [e-bok]

Elias Canetti • Förbländningen

Språkforskaren Peter Kien vill bara vara i fred med sina tjugotusen böcker i våningen i Wien. Han har inte många försonande egenskaper: kall, rigid, misantropisk, misogyn. Genom ett ödesdigert missförstånd blir han tvungen att gifta sig med sin hushållerska Therese. Vad som först liknar en praktisk lösning slutar som mänsklig samvaro ofta gör – i katastrof. 

Förbländningen från 1935 blev Canettis enda roman. En mänsklighetens vansinneskomedi om hur människor inte kan sluta behärska varandra. Respektabel är här endast maktmänniskan – den starke bländar den svage. Canetti var sin onda tid på spåren, långt före andra världskrigets utbrott. 

Med ett förord av kritikern Fredrik Hertzberg.

»Elias Canetti registrerar klart och knivskarpt som Kafka. En av förra seklets märkvärdigaste romaner.« | Aftonbladet

 

 

»Förbländningen är ett verkligt kraftprov. Med en prosa som präglas av en stark stilistisk medvetenhet beskriver Elias Canetti skeenden som blir både absurt fantasifulla och groteskt demoniska. Den gestaltande kraften är helt Canettis egen han är en oefterhärmelig röst!« | Kristianstadsbladet

»En av 1900-talets bästa romaner.« | Iris Murdoch 

»I Förbländningen besparas ingen. Professor och möbelförsäljare, doktor, hushållerska och tjuv – alla är under angrepp. Den obarmhärtiga kvaliteten i komedin bygger upp en av århundradets mest skräckinjagande litterära världar.« | Salman Rushdie