Floders stad
Debut!

ZUBAIR AHMED, född 1988 i Dhaka, Bangladesh, är poet och flygingenjör. 2005 emigrerade hans familj till USA (Duncanville, Texas), efter att ha vunnit ett Green Card-lotteri. Floders stad [City of Rivers, 2012] är hans debutbok.

Läs ett smakprov...
Titel: 
Floders stad
Översättning: 
Gabriel Itkes-Sznap
Originaltitel: 
City of Rivers
Omslagsbild: 
Saelee Oh
Bandtyp: 
Häftad
Genre: 
Lyrik, Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2018-06-02
Antal sidor: 
80
Format: 
170 x 240 mm
ISBN: 
978-91-7781-172-5 [mb]
978-91-7781-173-2 [e-bok]

Zubair Ahmed • Floders stad

Zubair Ahmeds debutdiktsamling Floders stad, originalet utgivet på omtalade San Francisco-förlaget McSweeney’s, har berett vägen för en ny amerikansk poesi. Hos Ahmed – och senare även hos poeter som Ocean Vuong och Solmaz Sharif – är teman som migration, exil och flykt från krig centrala. Som den föregångare Ahmed är, ter sig hans dikt på en gång aktuell och oplanerad, levande och skör. Med utgångspunkt i sina barndomsminnen från Bangladesh, öppnar han läsarens sinnen för hur det är att ryckas upp, rotas på nytt, och förskjutas igen.

Floders stad hör till de senaste årens viktigaste amerikanska diktsamlingar, här översatt till svenska av poeten Gabriel Itkes-Sznap.

»Zubair Ahmed diktar med en mästares hand med det engelska språket, en arsenal av gripande bilder och med djup insikt i erfarenheter som förlust, åldrande och exil – teman som borde vara bortom poetens ringa ålder.« | Seattle Globalist

»Ovanligt tät och jämn debut av ovanligt ung poet.« | Publishers Weekly