Epos

ELLEN NORDMARK [f. 1998] är uppvuxen i Uppsala och Stockholm. 2019 tilldelades hon Lars Gustafsson-stipendiet och när tidskriften 10-tal blev till 20-tal valdes Ellen Nordmark till omslagsstjärna för det allra första numret. Hon debuterade 2021 med den uppmärksammade diktsamlingen Cor ne edito /edit /Chili con carne. Epos är hennes andra bok.

Titel: 
Epos
Författarporträtt: 
Lena Koller
Omslagsdesign: 
Emilia Palmén
Omslagsbild: 
© Mask of Warka, 3200–3000 f.Kr.
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Lyrik
Utgivningsdag: 
2024-04-05
Antal sidor: 
756
ISBN: 
978-91-8094-058-0 [inb]
978-91-8094-059-7 [e-bok]

Ellen Nordmark • Epos

Eposet är ett ord och ordet fäller ut sig som verklighet och saga. Rösterna i Epos samman- och sönderfaller: från Usama bin Ladin och Donald Trump till Pappa, Ada och Skökan. Från gudinnan Inanna till barnprogrammets Femman. Från diktjaget till den poesi som växer fram runt citaten och replikerna.

Dikterna slits mellan jorden och underjorden, kroppsligheten och gudomligheten, kärleken och hatet. Under ytan förs en ofrånkomlig kamp mellan tystnaden och talet.

Ellen Nordmarks Epos är ett verk i två delar, placerade rygg i rygg och utan inbördes ordning: »Through the Gates of Babylon« och »All of Those Babies Born«. Därtill en prolog och en epilog.

 

»Epos av Ellen Nordmark är en av årets bästa böcker.« Agri Ismaïl, Expressen

»Bland det djärvaste, angelägnaste och mest originella som har givits ut på väldigt länge.« Måns Wadensjö, SvD

»Epos är bland det mest uppiggande svenska diktverk jag har läst på länge.« Rebecka Kärde, DN

»Att läsa Epos liknar inget annat. Vad en bok som denna skulle utföra hos en mindre van läsare vågar jag knappt spekulera om – fast jag hade gärna diskuterat med hen, eftersom jag vägrar underskatta den som får sin nyfikenhet väckt av att ställas inför Nordmarks bok. Om jag kallar den en Det öde landet för 2020-talet ger det en aning om hur det är att läsa den.« Björn Kohlström, Bernur

»756 sidor. Dessutom en dubbel diktsamling, som ska vändas på och läsas från två håll. Utgångspunkt: ur-skapelseeposen Gilgamesh och Inanna. Som diktjaget själv undrar: ›Vad är nu detta?‹.« Bengt Eriksson tipsar om Epos i Borås tidning