Ensamhet i sällskap: Två romaner

BARBARA PYM [1913–1980] var en engelsk författare. Under 1950-talet skrev hon en rad sedeskildrande romaner som fick författaren och kritikern Philip Larkin att jämföra henne med Jane Austen. Av dessa har Förträffliga kvinnor förblivit den mest lästa och älskade. Efter ett längre uppehåll blev romanen Höstkvartett en stor återkomst. Den nominerades till Booker-priset, och när Times Literary Supplement samma år frågade en rad framstående författare vem de ansåg vara 1900-talets mest underskattade kollega var Barbara Pym den som fick flest röster.

Titel: 
Ensamhet i sällskap: Två romaner
Översättning: 
Jane Lundblad
Originaltitel: 
Quartet in Autumn + Excellent women
Författarporträtt: 
Mayotte Magnus, @The Barbara Pym Society
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2023-03-08
Antal sidor: 
584
ISBN: 
978-91-7893-354-9 [inb]
978-91-8023-748-2 [e-bok]

Barbara Pym • Ensamhet i sällskap: Två romaner

Barbara Pyms skarpa och färgstarka porträtt av den engelska landsbygden med dess excentriska karaktärer, och inte minst hennes kvicktänkta hjältinnor, har fått henne att kallas en modern Jane Austen. Denna volym samlar två av hennes mest framstående – och underhållande – romaner.

Titeln Förträffliga kvinnor [1952] syftar på ett syrligt uttryck (»excellent women«) som den tidens män kunde använda om ogifta kvinnor som utförde enklare sysslor i kyrkor. En sådan kvinna är Mildred Lathbury, som är i trettioårsåldern och lyckligt självständig. Men så anländer ett par nya grannar, och Mildred finner sig till sin stora förvåning indragen i romantiska intriger.

Romanen Höstkvartett, utgiven 25 år senare, skildrar fyra ogifta kvinnor som närmar sig pensionsåldern och arbetar på samma kontor. De är framför allt kollegor, inte vänner. Men när deras respektive planer går i stöpet spirar vänskapen, enligt principen att kvinnor trots allt tycks vara mer pålitliga än män.

I svensk översättning av Jane Lundblad.