Elefantupploppet i Skänninge år 1806

GUNNAR NIRSTEDT är född 1965 och bosatt i Stockholm och Borghamn. Hans första roman, Valborgsmässoafton på Nytorps gärde [2020] hyllades av kritiker och läsare. Med Elefantupploppet i Skänninge år 1806, ett slags spekulativ dokumentär, visar han sin bredd som författare.

Titel: 
Elefantupploppet i Skänninge år 1806
Författarporträtt: 
Kristofer Andersson
Omslagsdesign: 
Markus Hedström
Omslagsbild: 
Detaljer ur William Hogarths »Characters and Caricaturas«, 1743 Courtesy of George & Betty Woodman
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2023-03-15
Antal sidor: 
224
ISBN: 
978-91-8063-348-2 [inb]
978-91-8063-349-9 [e-bok]

Gunnar Nirstedt • Elefantupploppet i Skänninge år 1806

I småstaden Skänninge på östgötaslätten har man sedan urminnes tider firat marknad vid Olofsmäss i början av augusti. År 1806 kommer den fransk-preussiske direktören Jean Baptiste Gautier och hans färgstarka menageri dit – med en elefant som huvudnummer, den första som någonsin satt sin fot i Sverige. Förväntningarna är stora, men irritationen växer utanför Rådhuset, på vars övervåning elefanten förevisas. Man tycker att biljetterna är för dyra, trängseln blir allt värre – och snart övergår missnöjet i våldsamt upplopp.

Utifrån dokument, vittnesmål och domstolsprotokoll från tiden skapar Gunnar Nirstedt en brokig roman där sanningen är lika svåröverskådlig som marknadsvimlet och där rykten, vidskepelse och lögner i slutändan får lika stort bevisvärde som varje redogörelse för vad som verkligen hände.

»Gunnar Nirstedt har gjort en djupdykning i skrönor, ögonvittnesskildringar och domstolsprotokoll och gör en lika roande som oroande undersökning av sanningens bedräglighet.« Yukiko Duke, Vi läser