Efter kolonialväldet: Två romaner om en övergiven värld

V. S. NAIPAUL [1932–2018] var en brittisk författare, född på Trinidad och Tobago. Han tilldelades Nobelpriset i litteratur år 2001 »för att ha förenat lyhört berättande och omutlig iakttagelse i verk som dömer oss att se den bortträngda historiens närvaro«. 

Titel: 
Efter kolonialväldet: Två romaner om en övergiven värld
För/efterord: 
Stefan Helgesson
Översättning: 
Else Lundgren & Carl Sundell
Originaltitel: 
»A Bend in the River« & »A House for Mr Biswas«
Författarporträtt: 
Homer Sykes
Omslagsdesign: 
Markus Hedström
Omslagsbild: 
Geran de Klerk / Unsplash.com
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2021-06-09
Antal sidor: 
832
ISBN: 
978-91-7893-473-7 [inb]
978-91-7893-474-4 [e-bok]

V. S. Naipaul • Efter kolonialväldet: Två romaner om en övergiven värld

Romanen Ett hus åt Mr Biswas [1961] blev V. S. Naipauls stora internationella genombrott. Det är berättelsen om Mohun Biswas, en hinduisk man på Trinidad som vill komma upp sig i världen men mestadels misslyckas. Han gifter in sig i den inflytelserika familjen Tulsi, men får inte del av familjens status, utan blir snarast mer hunsad. Hans mål i livet blir till sist att äga sitt eget hus. 

I Vid flodens krök [1979] fortsätter Naipaul sin illusionslösa skildring av den postkoloniala världen: Salim kommer från en gammal indisk köpmanssläkt. Han slår sig ner i ett icke namngivet afrikanskt land, i en icke namngiven stad vid flodens krök. Där får han på nära hålla uppleva vad som blir kvar när det forna kolonialväldet rämnar. 

Efter kolonialväldet samlar dessa två romaner – vilka räknas till Naipauls allra främsta – i en volym. I svensk översättning av Carl Sundell respektive Else Lundgren, med ett nyskrivet förord av författaren och litteraturvetaren Stefan Helgesson. 

»Knappast någon annan samtida författare kan tävla med V. S. Naipaul.« | New York Times Book Review