Don Quijote

MIGUEL DE CERVANTES SAAVEDRA [1547–1616] var en spansk författare och dramatiker, senare även Spaniens nationalskald. Efter ett kringflackande liv som resulterade i stora skulder och minst två fängelsevistelser började Cervantes skriva för att livnära sig. Han är främst ihågkommen för sitt mästerverk Don Quijote av La Mancha [1604].

Titel: 
Don Quijote
Översättning: 
Edvard Lidforss, 1892, i Ingrid Bergquists bearbetning från 1954.
Originaltitel: 
El ingenioso hidalgo don Quixote de la Mancha
Omslagsdesign: 
Markus Hedström
Omslagsbild: 
© Shutterstock.com
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2024-09-12
Antal sidor: 
672
ISBN: 
978-91-7499-403-2 [inb]
978-91-8094-812-8 [e-bok]

Miguel De Cervantes • Don Quijote

Förläst på riddarromaner bestämmer sig den fattige adelsmannen Don Quijote för att ge sig ut i världen och försvara de ridderliga idealen. Med sig har han sin häst Rocinante och följeslagaren Sancho Panza som rider på en åsna. I Don Quijotes förvrängda verklighetsuppfattning antar hela världen snart formen av en roman: värdshus förvandlas till slott, väderkvarnar blir till hotfulla jättar, ett vanligt rakfat förvandlas till en hjälm av guld.

Don Quijote har med sin experimentella form och litterära lekfullhet kommit att betraktas som den första moderna romanen. Här i Ingrid Bergquists bearbetning av Edvard Lidforss översättning, förkortad och lätt moderniserad i denna utgåva.