Per Gunnar Evander, född 1933 i Ovansjö, har sedan debuten 1965 byggt upp ett omfattande och prisbelönt författarskap, som ofta behandlar individens utsatta roll i folkhemmet. 

Evandersällskapet

Läs ett smakprov...
Titel: 
Det sista äventyret
För/efterord: 
Cecilia Davidsson
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Klassiker, Skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2008-12-12
Antal sidor: 
382
Format: 
192 x 125 x 33 mm
ISBN: 
978-91-8602-105-4 [inb]
978-91-7701-285-6 [e-bok]

Per Gunnar Evander • Det sista äventyret

Per Gunnar Evanders roman Det sista äventyret publicerades första gången 1972 och blev två år senare film med Göran Stangertz i huvudrollen. Det är ett känsligt porträtt av en ung man som inte lyckas bryta sig loss från de människor som styr hans liv.

Medan sextiotal övergår i sjuttiotal flyttar den unge Jimmy ifrån sin mamma och det lugna livet på landet till närmaste småstad och ett ensamt sjabbigt rum. Livet flyter inte på så bra som Jimmy vill - eller som hans mamma vill. Han söker kontakt och kärlek, men hur lydig och snäll han är så misslyckas allt från skola och jobb till förlovning. Med isoleringen kommer ångesten: fiskstim i drömmarna, frysningar i strupen och känslan av att bli blind. Motgångarna leder tillslut till ett totalt sammanbrott.

»Det sista äventyret är en oerhört rak, obevekligt framväxande skildring av hur en psykos byggs upp steg för steg fram till det oundvikliga sammanbrottet. Men den slutar inte där. Den berättar också om en möjlig trevande väg till rehabilitering genom självinsikt. Lager efter lager skalas av psykosens kärna. Det gör boken spännande som en detektivroman.« | Nils Schwartz, Expressen

»Det är en stor bok. Enkel och gripande, full av oro och ångest, mycket humor också, eller situationskomik.« | Björn Widegren, Gefle Dagblad