Den stumma hertiginnan

DACIA MARAINI [f. 1936 i Fiesole, Toscana] är en italiensk romanförfattare, poet, och dramatiker. Hon debuterade 1962 med romanen La Vacanza [Semestern]. Under många år levde hon tillsammans med den kända italienske författaren Alberto Moravia, och i hennes umgänge ingick personer som författaren och filmaren Pier Paolo Pasolini och operasångerskan Maria Callas. I dag tillhör hon Italiens främsta författare, mångfaldigt prisbelönt. I hemlandet är hon också en uppmärksammad politisk och feministisk debattör. På nittiotalet skapade hon rubriker med sitt sätt att öppet kritisera påven i abortfrågan.

Titel: 
Den stumma hertiginnan
För/efterord: 
Lina Wolff
Översättning: 
Ing-Britt Björklund
Originaltitel: 
La lunga vita di Marianna Ucrìa
Omslagsdesign: 
Rasmus Pettersson
Omslagsbild: 
Gaetano Cessati / Unsplash.com
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2021-06-23
Antal sidor: 
304
ISBN: 
978-91-7645-911-9 [inb]
978-91-7645-913-3 [e-bok]

Dacia Maraini • Den stumma hertiginnan

Det är tidigt 1700-tal på Sicilien. Efter ett trauma i barndomen är hertiginnan Marianna Ucrìa både döv och stum och lever i en värld av tystnad. Hon är bortgift med en liderlig släkting men kämpar mot alla konventioner för att bilda sig och finna sin plats i en värld där hon betraktas som föga mer än egendom. Hennes liv är lika mycket villkorat av traditioner och realpolitik som av sexuell äganderätt.

I en värld av överdåd, lyx och korruption blir varje uttryck för självständighet farligt, varje strävan efter frihet livshotande. På ett självlysande språk fångar Dacia Maraini den starka livsviljan hos en kvinna som är instängd i tystnad och omgärdad av våld.

I svensk översättning av Ing-Britt Björklund och med ett nyskrivet förord av författaren Lina Wolff.

 

»En berättelse om värdighet och uthållighet, inte blott överlevnad.« | The New York Times Book Review

»En originell och lysande bok.«. |  Aftonbladet