Damaskus

IBEN ALBINUS är en dansk författare och föreläsare i manusutveckling på Syddansk Universitet. Hon har tidigare arbetat som journalist och kritiker. Thrillern Damaskus är hennes hyllade debutroman och första boken i serien om Sigrid Melin.

Titel: 
Damaskus
Översättning: 
Kalle Hedström Gustafsson
Originaltitel: 
Damaskus
Författarporträtt: 
Tine Harden
Omslagsdesign: 
Rasmus Pettersson
Omslagsbild: 
Shutterstock.com
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Thriller
Utgivningsdag: 
2022-03-01
Antal sidor: 
496
ISBN: 
978-91-8023-445-0 [inb]
978-91-8023-446-7 [e-bok]

Iben Albinus • Damaskus

Sigrid Melin tar anställning på ett stort telekombolag och utstationeras på företagets kontor i Damaskus. Hon våndas över att behöva lämna kvar familjen hemma i Köpenhamn men ser den tillfälliga vistelsen i Syrien som en chans att bli en del av den förändringsvåg som drar genom regionen. Året är 2011 och den arabiska våren pågår för fullt. När regimen tar till brutala medel för att slå ner upproret tackar Sigrid ja till ett  farligt uppdrag för den danska underrättelsetjänsten.

I Syrien träffar Sigrid samtidigt ungdomsväninnan Reem, som hon efter en dramatisk händelse separerades från under studieåren i Köpenhamn. Nu återförenas de i Damaskus. Men det visar sig snart att Reem står på motsatt sida i konflikten. Hon leder en säkerhetsfirma och har nära kopplingar till regeringen.

Medan Sigrid försöker göra det rätta leder hon både sig själv och de hon älskar in i en livsfarlig konspiration – och hon tvingas fråga sig vem som i slutänden är vän och vem som är fiende.

I svensk översättning av Kalle Hedström Gustafsson.

Vinnare av Danska Kriminalakademins pris i kategorin Årets debutant

»En välskriven och kritikerhyllad debut som skildrar våldsupptrappningen under kriget i Syrien mycket trovärdigt.« Pernilla Ericson, Nyhetsmorgon TV4

»En av de bästa politiska thrillers jag läst på länge.« Betyg: 4 av 5 – Kent Lidman, BTJ

»En riktigt bra debut.« Bengt Eriksson, Deckarlogg

»Inget mindre än lysande. Kan mäta sig med de bästa politiska spänningsromanerna internationellt.« Betyg: 6 av 6 – Jyllands-Posten

»En brutalt bra och verklighetsnära spänningsroman.« Hyllan

»Damaskus tog bokstavligen luften ur mig.« Information