Benny älskar baklava

MIKAEL JISANDER är copywriter och författare, bosatt i Lomma. En halv Kaj är hans andra fristående roman efter den populära debuten Benny älskar baklava. En humoristisk och gripande underhållningsroman om att inte döma människor för snabbt.

Författarens hemsida

Titel: 
Benny älskar baklava
Författarporträtt: 
Fredrik Bjelkerud
Omslagsdesign: 
Markus Hedström
Omslagsbild: 
Shutterstock.com, 2021 (kurhan / rangizzz / ninopavisic / Szasz-Fabian Jozsef / Yury Asotov / Jose Saavedra / New Africa / Runrun2 / Holiday.Photo.Top)
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2021-10-02
Antal sidor: 
272
ISBN: 
978-91-8023-161-9 [inb]
978-91-8023-162-6 [e-bok]

Mikael Jisander • Benny älskar baklava

Benny begär inte mycket av livet. Bara att det är ordning och reda i rörmokeriet, att Liverpool vinner sina matcher och att ölen på puben är skummande kall. Dagarna går sin gilla gång och bjuder sällan på några större överraskningar. Inte förrän det övergivna grannhuset plötsligt får nya invånare.

Farah och hennes familj är flyktingar från Syrien och nyinflyttade i den lilla orten Klippan, något som vänder upp och ner på allt invant. Lugnet på gatan byts mot högljudda diskussioner och oskottade trottoarer. Benny är skeptisk. Polarna ännu mer. Och när en serie stölder och våldsbrott samtidigt blossar upp är spekulationerna i full gång.

Trots motsättningarna dras Benny motvilligt till Farah. Hon är mörk och spännande, men också irriterande. Varmhjärtad och omtänksam, men också en besserwisser. Och så bakar hon gudomligt goda kakor, även om han uppfattar ordet baklava som en smula suspekt. Problemen i byn eskalerar, drevet går, och Benny får erfara vad rädslan för det okända kan göra med människor.

När situationen ställs på sin spets och Benny tvingas till ett livsavgörande val krävs det mer mod än han någonsin lyckats uppbåda.

»Åh, vad jag gillade den här boken! Tänk er Fredrik Backmans Ove fast yngre. Luras inte av den glättiga titeln. Det här är en bok med både djup och värme.« Fru Svessos bokhylla

»Benny får en lektion i Mikael Jisanders feelgood, med kärlek, bakelser och fotboll.« Expressen Söndag rekommenderar

»En av de mest sympatiska böcker jag läst på länge.« Leif-Rune Strandell, DAST Magazine

»Rekommenderas till alla som gillade En man som heter Ove.« Betyg: 5 av 5 – Lexie Bookish 

»Jisses vilken bok. Gripande och smärtsam, men samtidigt helt underbar.« Stinas boksida

»En av årets bästa böcker!« Millimys books

»Rolig, berörande, välskriven och med ett djup i all sin enkelhet. En mycket bra debut!« Britt-Marie Kullin, Bims bokblogg