Arsène Lupin: Kristallproppen

MAURICE LEBLANC [1864–1941] var en fransk författare, mest känd för sina berättelser om den genialiske gentlemannatjuven Arsène Lupin.

Lupin har ofta beskrivits som en fransk motsvarighet till Arthur Conan Doyles mästerdetektiv Sherlock Holmes, som Lupin också möter i Arsène Lupin v/s Sherlock Holmes. I januari 2021 hade succéserien Lupin – inspirerad av Arsène Lupins äventyr – premiär på Netflix. Serien sågs av 70 miljoner tittare redan första månaden och gick rakt in på förstaplatsen i Sverige och nio andra länder.

Titel: 
Arsène Lupin: Kristallproppen
Översättning: 
Lars Göransson
Originaltitel: 
Le bouchon de cristal
Omslagsdesign: 
Markus Hedström & Lars Sundh
Omslagsbild: 
© Michael Trevillion / Trevillion Images, 2023
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Deckare, Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2023-06-30
Antal sidor: 
160
ISBN: 
978-91-8063-412-0 [inb]

Maurice Leblanc • Arsène Lupin: Kristallproppen

Två av Arsène Lupins medhjälpare deltar i ett misslyckat inbrott i parlamentsledamoten Dubrecqs hem. Det slutar i katastrof: en man har blivit mördad och Lupins medhjälpare har hamnat i polisens händer. En av dem är skyldig, den andra oskyldig. Båda kommer att dömas till döden.

I vad som snabbt visar sig bli en av de största utmaningarna i Lupins karriär försöker han rädda sina kompanjoner från giljotinen. Genom stöld, bedrägeri och utpressning måste den genialiske brottslingen – ibland på gränsen till desperation – överlista sina förföljare, i en jakt full av oväntade vändningar.

Maurice Leblancs Kristallproppen är en av de klassiska berättelserna om Lupin, inspirerad av århundradets största korruptionsfall, de ökända Panama skandalerna 1892 och 1893, såväl som av Edgar Allan Poes mästerliga kriminalhistoria Det försnillade brevet. I översättning av Lars Göransson.