Janet Frame Ansikten i vattnet

JANET FRAME föddes 1924 i Dunedin på Nya Zeeland. Under sin livstid publicerade hon elva romaner, fyra novellsamlingar, en diktsamling och en barnbok – samt den självbiografiska trilogi som lade grunden till hennes berömmelse och filmatiserades av Jane Campion 1990. Hon avled i födelsestaden år 2004.

Läs ett smakprov...
Titel: 
Ansikten i vattnet
Översättning: 
Annika Preis
Originaltitel: 
Faces in the Water
Författarporträtt: 
Jerry Bauer
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Omslagsbild: 
Maliketh
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2012-07-30
Antal sidor: 
242
Format: 
148 x 210 mm
ISBN: 
97-891-8602-171-9 [inb]
978-91-7499-626-5 [poc]
978-91-7499-238-0 [e-bok]

Janet Frame • Ansikten i vattnet

Ansikten i vattnet är Janet Frames mäktiga och gripande dokumentation i romanform av sin mångåriga erfarenhet som intagen på nyzeeländskt mentalsjukhus under 1940- och 50-talen.

Återkommande hot om lobotomi, tortyr med elchocker och ständiga förödmjukelser var hennes vardag under de här åren. Men också en inre värld av underligt klara känslor och tankar, syner och förnimmelser, korrespondenser och sammanhang som inte liknar någon annans.

Till sist är det hennes okuvliga vilja att skriva om sitt helvete på sjukhuset, som river de murar som omgett henne. För att få vara i fred var Janet Frame tvungen att bedyra i boken att »ingen av personerna, inklusive Istina Mavet, har någon motsvarighet i verkligheten«, men ingen har betvivlat sanningshalten i hennes skildring av 1900-talsinstitutionernas människosyn.

Ansikten i vattnet utkom 1961 som Frames andra roman. Den räknas i dag till de internationella klassikerna från och om förra seklet.

I översättning av Annika Preis.

»Vilken enastående kvinna! Gå igenom allt detta – och sedan bara göra god litteratur av det.« | Doris Lessing, Nobelpristagare i litteratur 2007

»Zombifierad av droger och elchocker, skräckslagen, är Frames huvudperson Istina oförmögen att uppföra sig normalt och blir till sist också bestämd att möta den ultimata kuren: lobotomi. En av världens absolut bästa böcker om att leva i ett fängelse.« | The Guardian

»Janet Frame är Nya Zeelands bästa författare någonsin.« | Patrick White, Nobelpristagare i litteratur 1973